Littekencorrectie
Een littekencorrectie verbetert het litteken dat je lichaam ontsiert of je herinnert aan nare tijden. Onze gespecialiseerde MKA chirurgen helpen je graag met een mooi resultaat.
Meer informatie over de behandeling
We maken allemaal ingrijpende dingen mee in ons leven. Soms zijn de littekens psychisch, soms fysiek. Wanneer een litteken je lichaam ontsiert kan dit veel klachten geven en keer op keer confronterend zijn. Met een littekencorrectie kunnen we je litteken minder opvallend en mooier maken. En vooral jou je vertrouwde uitstraling teruggeven.
Er zijn verschillende technieken om een litteken te corrigeren qua richting, lengte en breedte. Soms door ontstekingsremmers te injecteren of het te bedekken met siliconen. Soms door gebruik te maken van een laser of door vetinjecties (lipofilling). Wat voor jou de beste behandeling is bepaal je samen met de MKA chirurg in een uitgebreid consult.
Verloop van de behandeling
Bijwerkingen
- Napijn: Enige napijn op de operatiedag is normaal, hiervoor kun je paracetamol nemen
- Zwelling of verkleuring; na de operatie heb je vaak last van zwelling. Door steeds 10 minuten per kwartier te koelen met een kleine cold-pack of doperwten in een boterhamzakje kun je de zwelling verminderen. Blauwe verkleuring verdwijnt meestal na één à twee weken vanzelf.
- Minder gevoel: Na de operatie kan er een doof gevoel in de huid van het geopereerd gebied aanwezig zijn. Dit houdt vaak enkele maanden aan en herstelt langzaam maar vanzelf. Een litteken is overigens altijd gevoelloos.
Wanneer moet je onze kliniek bellen?
- Als de zwelling of pijn weer toeneemt.
- Als je een forse bloeduitstorting hebt.
- Als je ongerust bent of vragen hebt.
Tussen 8.00 en 16.30 uur kun je contact opnemen met de Face to Face kliniek via telefoonnummer (050) 305 1041. In de avond, in de nacht en in het weekend kun je contact opnemen met de dienstdoende MKA-chirurg via de telefooncentrale van het Martini ziekenhuis, via telefoonnummer (050) 524 5245.
Tips voor thuis
- Door bukken en zware inspanning kan een nabloeding of bloeduitstorting ontstaan. Probeer dit de eerste dagen te voorkomen.
- Het is beter om de eerste nachten met je hoofd iets hoger dan normaal te slapen, met b.v. een extra kussen, dit vermindert de zwelling.
- Probeer niet te veel aan de oorlellen te komen om zo spanning op het wondje te voorkomen.
- Het is verstandig om de eerste maanden na de ingreep de littekens voor het slapen gaan in te vetten met littekencrème of vaseline. Dit voorkomt uitdroging en draagt bij aan de genezing.
Verzekeringen & vergoedingen
Een littekencorrectie wordt meestal niet vergoed vanuit je basisverzekering. Als we denken dat je voor vergoeding door de zorgverzekeraar in aanmerking zou kunnen komen, dan geven we dat aan in het consult.
Meer informatie over kosten, vergoedingen en onze tarieven vind je hier.