Meer informatie over de behandeling

Een te groot lipbandje van de bovenlip kan tussen de voortanden doorlopen naar het gehemelte. Dat kan lastig zijn bij het tandenpoetsen en een spleetje veroorzaken tussen je voortanden. Dat spleetje kan door de orthodontist met een beugel worden gesloten. Voor, tijdens of na die orthodontische behandeling kan onze MKA-chirurg het lipbandje verwijderen. Dat zorgt ervoor dat het spleetje tussen de voortanden gesloten blijft na de orthodontische behandeling.

Verloop van de behandeling

Stap 1. Voorbereiding thuis

Zorg dat je alvast paracetamol in huis hebt, wanneer je dit mag gebruiken. Ook is het prettig om een cold-pack, of ijsblokjes in een zakje in huis te hebben, om de lip te kunnen koelen na de ingreep.

Wat neem je mee?

  • Verwijsbrief van je tandarts en/of orthodontist.
  • Brief van de afspraak.
  • Geldige legitimatie.
  • Overzicht van je medicijngebruik, eventueel een uitdraai via de eigen apotheek.
  • Ben je verhinderd? Neem dan tijdig contact op met onze kliniek.

Stap 2. Het verwijderen van een lipbandje

De operatie voeren we onder plaatselijke verdoving uit. Dit kan zo goed worden verdoofd dat de ingreep absoluut geen pijn doet. Het lipbandje wordt aan de binnenzijde van de bovenlip verwijderd en ook een heel klein beetje tussen beide voortanden. Hierna wordt het wondje aan de binnenzijde van de bovenlip met een dunne oplosbare hechting gesloten.

Stap 3. Na het verwijderen van een lipbandje

Pijn

Pijn na de ingreep is goed te bestrijden met pijnstillers. Je kunt daar het beste mee beginnen voordat de verdoving na twee tot vier uur is uitgewerkt. Daarna kun je de pijnstillers het beste een tot twee dagen gebruiken.

Zwelling

Na het verwijderen van een lipbandje kan de bovenlip opzwellen, vooral in de eerste 24 uur. Na drie dagen slinkt de zwelling. Je kunt het beste de lip de eerste uren koelen met de cold-pack of met een plastic zakje gevuld met ijsblokjes. Doe dit door de koeling steeds tien minuten tegen je lip aan te houden en dan weer vijf minuten weg te leggen.

Bloeding

Het is normaal dat er de eerste dag nog een beetje bloed uit de wond komt. Om bloedingen te voorkomen raden we je aan om druk verhogende momenten zoals bukken en zwaar tillen de eerste dagen zoveel mogelijk te vermijden. Ook mag je de eerste 24 uur de mond niet spoelen.

Eten en drinken

We raden je aan met eten en drinken te wachten totdat de verdoving is uitgewerkt. Het drinken van alcohol en roken belemmeren de wondgenezing.

Mondverzorging

Het is belangrijk om je mond goed schoon te houden na de operatie. Tandenpoetsen mag direct na de ingreep weer. In de buurt van de wond moet je uiteraard voorzichtig zijn. Vanaf 24 uur na de ingreep kun je het tandenpoetsen aanvullen met twee tot drie keer per dag spoelen van de mond met een mondspoelmiddel (chloorhexidine). Hier krijg je dan een recept voor mee. Je kunt hier het beste vijf tot zeven dagen mee doorgaan.

Stap 4. Controle

Na het verwijderen van een verstandskies is een controle afspraak in principe niet nodig.

Vorige stap
Volgende stap

Wanneer moet je onze kliniek bellen?

  • Bij een niet te stelpen nabloeding.
  • Als de zwelling na drie tot vijf dagen toeneemt in plaats van afneemt.
  • Als de pijn na vijf tot zeven dagen niet afneemt of opnieuw begint.
  • Bij aanhoudende koorts hoger dan 38.5 graden Celsius.
  • Bij slikklachten.
  • Als je ongerust bent of vragen hebt.
Tussen 8.00 en 16.30 uur kun je contact opnemen met de Face to Face kliniek via telefoonnummer (050) 305 1041. In de avond, in de nacht en in het weekend kun je contact opnemen met de dienstdoende MKA-chirurg via de telefooncentrale van het Martini ziekenhuis, via telefoonnummer (050) 524 5245.

Tips voor thuis

    • Door bukken en zware inspanning kan een nabloeding of een bloeduitstorting ontstaan. Probeer dit de eerste dagen te voorkomen.
    • Het is beter om de eerste nachten met je hoofd iets hoger dan normaal te slapen, met bijvoorbeeld een extra kussen, dit vermindert de zwelling.
    • Wanneer je na de ingreep weer kunt werken is afhankelijk van je werk.

Verzekeringen & vergoedingen

Het plaatsen van minischroeven valt onder je basisverzekering. Bij patiënten onder de 18 jaar wordt de ingreep volledig vergoed. Patiënten boven de 18 jaar moeten soms nog wel een eigen bijdrage betalen.

Meer informatie over kosten en vergoedingen vind je hier.