Coronectomie

Om schade aan deze gevoelszenuw te voorkomen is een techniek ontwikkeld, waarbij we de kroon van de verstandskies van de wortel scheiden en alleen het kroongedeelte van de kies verwijderen. Zo blijven de wortels van de verstandskies in de kaak zitten. Deze techniek noemen we een coronectomie.

Doordat we bij deze techniek geen druk op de wortels uitoefenen, is de kans dat de zenuw beschadigd raakt veel kleiner. Er bestaat wel een klein risico (5%) dat de wortels op een later moment alsnog loskomen en verwijderd moeten worden. Het voordeel is in dat geval dat de wortels niet meer zo dicht op de zenuw zitten en dus veel veiliger verwijderd kunnen worden.

Voordat we beginnen met de verwijdering van een verstandskies moet er altijd een röntgenfoto zijn waarop de gehele kies zichtbaar is. Dit is belangrijk omdat we op deze manier kunnen zien hoe de verstandskies ligt ten opzichte van de zenuw. Als er een zeer nauwe relatie is tussen de wortels van de kies en de zenuw maken we in de Face to Face kliniek vaak een zogenaamde Conebeam CT-scan (CBCT). Hiermee kunnen we driedimensionaal zien hoe het verloop van de zenuw ten opzichte van de verstandskies is.

Op basis hiervan overleggen we met jou of we de verstandskies veilig in zijn geheel kunnen verwijderen of dat het beter is om een deel van de wortel te laten zitten (coronectomie).

In de meeste gevallen heeft de wortel van de verstandskies geen contact met de gevoelszenuw van de onderlip en kunnen we de kies dus veilig in z’n geheel verwijderen.

Als je vragen hebt over je verstandskiezen of als deze klachten veroorzaken, dan kun je (na verwijzing door je tandarts) bij ons een afspraak maken voor beoordeling van de verstandskiezen.